Cykelfakta

City 

Vi på DeGaVi har byggt din cykel med passion och kärlek. Vi vill gärna att du som kund ska få glädje av detta i många år framöver. Därför har vi satt samman några råd om hur du sköter om din cykel på bästa sätt.

För att din city-cykel ska rulla så lätt som möjligt är det bra att kolla luften i däcken minst en gång i veckan. På sidan av däcket hittar du minimum och maximum anvisning för däcktryck. Är din cyklar som är extra tungt lastad, exempelvis med barnstol eller korgar, bör du vara extra noga med att däcktrycket är rätt.

Se till att olja cykelns kedja minst var 30:e mil. Efter cirkla 50 mil på din cykel rekommenderar vi en efterjustering av cykeln. Då bör man spänna upp kedjan och justera växelvajern för att undvika att växlarna går ut läge.

Din cykel är byggd för att hålla i många år, men livslängden förkortas avsevärt utan någon typ av underhåll. Under vintertid bör du vara extra noga med att smörja lås, kedja, broms och växelvajer.

Frambelysningen för navdynamo drivna cyklar är automatiska. Däremot kan du även ha den på ON/OFF om du så önskar. Till bakbelysningen använder vi batteridriven diodbelysning för att få så starkt ljussken som möjligt. Glöm inte att stänga av den när du parkerar för att spara på batteriet.

När du köper din cykel hos oss ingår det fyra tillfällen av fri service under 2 år. Då vi tvättar av din cykel, smörjer kedjan, riktar hjulen, spänner alla skruvar och pumpar däcken. I priset ingår även 3 månaders stöldskyddsförsäkring från Solid. I servicen ingår dock inga materialbyten.

 

Trekking

Din DeGaVi Trekking cykel är byggd för att klara de tuffaste av förhållanden i många år framöver, med hjälp av rätt skötsel. Alla våra trekking cyklar är fullt utrustade och redo att användas från det att cykeln rullar ut ur butik. För att din cykel sedan skall fortsätta hålla samma standard krävs underhåll. Att smörja kedjan är mycket viktigt, men också att rensa delarna och tvätta cykeln noga då och då. Används växlarna mycket kommer växelvajrarna sträcka ut sig och behöva efterjusteras efter max 50 mil.

Hydrauliska bromsar kräver ingen efterjustering, men skivan behöver rensas från bromsdamm som naturligt uppstår efter en tids användande. Hjulen på din cykel bygger vi för hand med 36 ekrar och starka fälgar. Vi strävar efter en bra balans mellan vikt och hållbarhet. Dock är vårt främsta mål med din cykel hållbarhet. Det är viktigt att tänka på att hjulen kommer kräva justering i ekerspänningen i de fall din cykel är tungt lastad och du färdas på sämre underlag.

När du köper din trekking-cykel hos oss ingår fyra tillfällen av fri service med en giltighetstid på 2 år. Vi rekommenderar att du lämnar in din cykel en gång på våren och en gång på hösten.

Kedjan skall bytas efter 300 mil för att maximal livslängd ska uppnås på de övriga slitagedelarna så som kassett, vevparti och trissorna i bakväxeln.

Vi hoppas att du får många fina upplevelser och minnen på din DeGaVi Trekking.

Racer

När du köper en DeGavi-racercykel hos oss är den byggd och inställd just för dig och för din nivå av cykling. Det är klokt att ta det lugnt i början och lära känna din cykel ordentligt innan du ger dig ut på en längre runda. Lär dig först hur växlarna fungerar och hur du hanterar bromsen på rätt sätt. Glöm inte att ta loss dina skor från pedalerna innan du stannar till, när du köper SPD eller SPD SL pedaler och sitter fast med skorna.

Efter cirka 50 mils cykling så är det dags för efterjustering av växlar, bromsar och övriga delar.

Byte av kedja och bakdäck rekommenderar vi efter 300 mil. Kontrollera bromsklossen extra noga under vintertid och om du cyklar extra mycket för att undvika slitage på fälgkanten.

Tvätta av cykeln då och då, en ren cykel är en glad cykel. Efter tvätt är det bra att smörja kedjan. Glöm inte att pumpa däcken innan träningen, men att efteråt släppa ut luften till 3-4 bar så att slangen får ”vila”.