Skötselråd

Ta hand om mig, så rullar jag dig!

När du lämnar vår butik med din DeGaVi-cykel är den alltid välsmord och inställd för att cyklas iväg på direkt. Det kan dock efter en tids användande vara en god idé att efterjustera din DeGaVi så att den håller sig i perfekt skick ännu länge. Vi rekommenderar efterjustering beroende hur mycket man har cyklat, men en bra tumregel är efter en månads användning eller ca 30 mil cyklade.

En ordentlig service på din cykel med regelbundna mellanrum är viktigt för att den ska hålla riktigt länge. En på våren och en på hösten brukar vi rekommendera. Allra helst lämnar du in den till din DeGaVi återförsäljare, eftersom vi garanterat tar hand om din cykel på bästa sätt. Framåt våren brukar cyklarna behöva en ordentlig service om de har varit i bruk hela vintern. Lättast blir det om din cykel är ordentligt tvättad inom genomgång Då bör ett skonsamt rengöringsmedel användas och högtryckstvätt undvikas.

En ren cykel är mycket enklare att meka med då man ser, hör och känner var problemen kan finnas. En bra procedur går till som följande; Börja med att spänna alla skruvar och muttrar. Smörj kedjan med cykelolja och se gärna över vajer och hölje efter skador. Vajer och hölje smörjs eller byts ut vid behov ut för ett smidigare glid i vajern. Spänn upp kedjan om du har Shimano Nexus växelnav. Pumpa däcken till det rekommenderade tryck som finns på däcksidan. (ofta står även minimumtryck angivet här). Se över hjulen med en riktning så att de inte är skeva om cykeln har trillat omkull eller cyklats på gropiga vägar med tung belastning (cykel, cyklist, packning). Se över lager och justera om de glappar och smörj noga, det är viktigt för att bevara livslängden.

 

Höstservicen går till på nästan samma som vårservicen men här brukar vi även smörja alla lager, vajer och höljen extra noga om de ska cyklas på vintertid. Följande underhåll bör du göra minst en gång per månad vid regelbunden användning av cykeln.

Rengör och kontrollera

Börja med att rengöra din cykel med ett skonsamt rengöringsmedel och vatten. Undvik att använda högtryckstvätt och grova svampar som kan repa din cykel.

Kontrollera att följande komponenter sitter fast ordentligt och inte ser skadade ut; sadel, sadelstolpe, styre, styrstam, hjul, däck, framgaffel, pakethållare, stöd, skärmar samt reflexer och lampor.

Smörj kedjan. Glöm inte att torka av överflödig olja!

Kontrollera bromsklossarnas förslitning samt att de tar jämt och rakt.

Kontrollera att följande lager är justerade och inte glappar; styrlager, vevlager, hjullager fram och bak.

Kontrollera att hjulen är raka, hela och sitter ordentligt fast samt att de inte ligger an mot fälgbroms.

Kontrollera att däck, fälg och kedja inte är utslitna.

Rengör och smörj fjädrande framgaffelns inre gaffelben